Vanmorgen is in ons land voor het eerst een zogenaamde ‘platoontest’ uitgevoerd met een colonne van 35 zogenaamde semi-zelfrijdende wagens. De test was een initiatief van verzekeringsmakelaar en risico-adviseur Aon, om meer bekendheid te geven aan de werking van de zelfrijdende wagens.

De 35 wagens reden in groepjes van vijf vanuit Diegem naar Bornem, en terug. Autoconstructeurs Audi, BMW, Mazda, Mercedes, Toyota, Volkswagen, Volvo en Tesla stellen voor de gelegenheid auto’s ter beschikking.

De test moet bekijken hoe rijhulpsystemen het autorijden veiliger kunnen maken. Bijvoorbeeld een noodremsysteem, een cruise control die zich aanpast aan de snelheid van de voorligger, of een systeem voor rijvakbeweging.

“Wagens betere chauffeurs”
Ook Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) reed mee. “Als we effectief iets willen doen tegen de vierhonderd verkeersdoden die ieder jaar vallen in Vlaanderen, dan is dit een goede oplossing. Negentig procent van de ongevallen wordt veroorzaakt door een menselijke fout en computers zijn betere chauffeurs”, aldus Weyts. De verzekeraar is niet aan zijn proefstuk toe en organiseerde in Nederland al in maart een gelijkaardige test. Die is toen vlekkeloos verlopen.

Bron: nieuws.vtm.be Date: 14/09/2016

Pin It on Pinterest