Een supertruck inzetten leidt tot een daling van de CO2-uitstoot met 21 tot 25 procent. Dat blijkt uit de eerste tests met deze lange vrachtwagens, ook wel ecocombi genoemd.

Brouwer AB InBev en transportbedrijf Ninatrans laten sinds begin 2015 een ecocombi rijden tussen Heverlee en Antwerpen. In november volgde een tweede supertruck bij transportfirma Gilbert De Clercq.

De supertrucks rijden rond in het kader van een proefproject van de Vlaamse overheid. Twee ecocombi’s, ook wel langere en zwaardere vrachtwagens (LZV) genoemd, vervangen drie gewone vrachtwagens. Omdat er minder ritten nodig zijn, daalt ook de totale uitstoot.

Bij AB InBev en Ninatrans werd in anderhalf jaar tijd door het gebruik van de ecocombi bijna 20 ton CO2 minder uitgestoten in vergelijking met het gebruik van de klassieke truck op dat traject. De supertruck rijdt op een vast traject tussen Heverlee en logistiek bedrijf Katoen Natie in de Antwerpse haven. “In anderhalf jaar tijd werden 418 vrachtwagenritten uitgespaard. Dit is een daling van 32 procent in vergelijking met de inzet van klassieke vrachtwagens”, klinkt het.

Bij Gilbert De Clercq is er volgens zaakvoerder Filip De Clercq sprake van een CO2-reductie van ongeveer 25 procent met de supertruck die een traject aflegt in de Antwerpse haven.

Vergunning verlengd

In juli verlengde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) na een positieve evaluatie de vergunning van de twee supertrucks met twee jaar tot eind juni 2018. Na afloop volgt dan een grondige evaluatie en aan de hand van die oefening zal Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts beslissen of er een tweede projectoproep komt, zegt het AWV.

Transport De Clercq is sowieso geïnteresseerd wanneer er een tweede projectoproep zou volgen. Idem bij AB InBev: “Wij zijn altijd pioniers geweest in het zoeken naar innovatieve oplossingen om de daling van de C02-uitstoot in onze logistieke activiteiten terug te dringen. Indien er dus een tweede project wordt uitgeschreven dan zijn we zeker geïnteresseerd”, zegt woordvoerder Korneel Warlop.

Bron: deredactie Date: 15/09/2016

Pin It on Pinterest