De Chinese scheepvaartgroep Cosco gaat een meerderheidsbelang nemen in de haven van de Atheense hoofdstad Piraeus. Daarmee is een punt gezet achter de privatisering van de haven die erg omstreden was in Griekenland.

Cosco neemt een belang van 67% in OLP, het bedrijf dat de haven van Piraeus uitbaat, en betaalt daarvoor 368,5 miljoen euro aan de Griekse overheid, hoofdaandeelhouder van de haven. Cosco neemt nu het beheer van de haven over.

De overname werd in juni al goedgekeurd in het Griekse parlement en is vandaag ondertekend. Daarmee komt er een einde aan een erg moeilijk privatiseringsproces dat op gang werd gebracht onder druk van de Europese Unie.

Die wou dat Athene werk maakte van privatiseringen van de talrijke overheidsbedrijven om geld in het laatje te krijgen en zo de financiën onder controle te krijgen na de financiële crisis. De linkse premier Alexis Tsipras was tegen de privatiseringen gekant, maar moest uiteindelijk toch bakzeil halen.

Cosco is al sinds 2008 actief in Piraeus en wil die haven nu verder uitbouwen tot een “overgang tussen Europa en Azië”. Piraeus zou de draaischijf van de scheepvaart in Zuidoost-Europa moeten worden. Het is de grootste haven van Griekenland en jaarlijks komen hier miljoenen toeristen over de vloer die uitstapjes maken naar de Griekse eilanden.

Bron: deredactie.be – Date: 10/08/2016

Pin It on Pinterest